Zdrowe odżywianie z "Gastronomem"
- Szczegóły
- Odsłony: 11
Zdrowe odżywianie z "Gastronomem".
25 kwietnia uczniowie klasy 1c wzięli udział w warsztatach dotyczących zdrowego odżywiania oraz psychodietetyki w Technikum Gastronomicznym w Bielsku-Białej, w ramach projektu promującego zdrowy styl życia. Spotkanie odbyło się w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych i zostało podzielone na trzy części, z których każdą prowadził inny specjalista.
Pierwszy wykład poprowadziła psychodietetyczka mgr Dominika Borowska-Stasica. Uczniowie poznali znaczenie emocji i dowiedzieli się, że wszystkie emocje – zarówno pozytywne, jak i negatywne – są równie ważne, co zostało zobrazowane za pomocą koła barw. Prowadząca podkreśliła, że tłumienie emocji może prowadzić do zaburzeń psychicznych, takich jak ataki paniki, dlatego warto nauczyć się je akceptować.
Podczas przerwy uczniowie mieli okazję spróbować zdrowych przekąsek: hummusu na chlebie pełnoziarnistym z pomidorkami koktajlowymi oraz deserów z jogurtu naturalnego, galaretki z czarnej porzeczki i z nasionami chia, a także twarożku z nerkowców z czosnkiem niedźwiedzim i jadalnymi kwiatami.
W drugiej części uczniowie poznali naukowe podejście do żywienia. Mgr Halina Świerczek opowiedziała o korzyściach płynących z jedzenia roślin strączkowych, kasz czy pestek dyni, których spożycie niestety spada z powodu rosnącej popularności suplementów diety. Podkreślono, że suplementy nie są badane tak rygorystycznie jak leki, dlatego ich skuteczność może być wątpliwa. Zamiast tego warto zadbać o dietę bogatą w niezbędne składniki, takie jak magnez, cynk, selen, żelazo oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają funkcje poznawcze mózgu, poprawiają pamięć, wspierają układ krążenia i zmniejszają ryzyko nowotworów.
Ostatnia część spotkania poprowadzona przez mgr Barbarę Ormaniec dotyczyła psychologii marketingu. Uczniowie dowiedzieli się, w jaki sposób supermarkety wpływają na decyzje zakupowe klientów – m.in. poprzez stosowanie zapachów (np. kawy czy czekolady), które są uwalniane z odświeżaczy powietrza w strategicznych miejscach sklepu. Wspomniano także o niższych półkach przy kasach, przepełnionych słodyczami, które mają przyciągać wzrok dzieci i zwiększać zyski sklepów.
Na zakończenie uczniowie wyrazili wdzięczność za możliwość uczestnictwa w warsztatach i zdobycia wiedzy, którą z pewnością będą chcieli zastosować w codziennym życiu.